Εκδήλωση: το κέντρο ειναι πόλεμος, nothing to rethink

2015_03_28_poster_inter

Τα κέντρα των πόλεων αλλάζουν. Εν μέσω κρίσης, μοιάζουν όλο και περισσότερο να βρίσκονται σε μία συνθήκη πολεμική. Δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε κάτι που μας ξαφνιάζει. Είναι η όξυνση του ταξικού πολέμου από την πλευρά του κράτους και των αφεντικών. Και η όξυνση αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Βρίσκεται τόσο έξω από τα σύνορα της χώρας, όσο και εντός, όπως και κατά μήκος τους.

Μέσα στη συνθήκη αυτή, το μητροπολιτικό κέντρο της αθήνας, περιοχή στην οποία ζούμε και κινούμαστε, είναι ένας από τους τόπους όπου παίρνει ευανάγνωστη μορφή στο χώρο, η σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων και ανταγωνιστικών σχέσεων.

Εκεί, στο συμβολικό και υλικό κέντρο της εξουσίας και των κρατικών δομών, συμπυκνώνονται τα χαρακτηριστικά του πολέμου και ο ίδιος αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό.

Εκεί το κράτος δημιουργεί προβλήματα και στη συνέχεια δίνει τις δικές του λύσεις: Μικροαστοί ταΐζονται με το κουτάλι υποσχέσεις ευρωπαϊσμού και πολιτισμού, όνειρα ανάπτυξης και κατανάλωσης. Ταΐζονται προβλήματα που δεν τους αφήνουν να εκπληρώσουν αυτά τα όνειρα. Και αυτοί όχι μόνο πείθονται, αλλά ζητάνε αυτό που τους προσφέρεται ως λύση. Σκούπες, μπάτσους και οι μαφίες.

Εκεί προσπαθούμε να κοιτάξουμε, όχι από επιστημονικό ή ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αλλά από μια ταξική σκοπιά, καθώς βλέπουμε ότι η πολεμική διαχείριση που μας επιφυλάσσεται, μοιάζει να διευρύνεται συνεχώς και να αφορά όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Τα κομμάτια αυτά μέσα ή δίπλα στα οποία βλέπουμε τους εαυτούς μας.

Εκεί, επιχειρώντας να κατανοήσουμε τα εργαλεία αυτού του πολέμου που επιστρατεύονται εναντίον μας, προσπαθούμε να πάρουμε τη θέση που μας αρμόζει.

 

Αν και το έχουμε ήδη πει, θα το ξαναπούμε.

Δε μας πείθει τίποτα από αυτά που μας λένε να ξανασκεφτούμε για την αθήνα.

Το κέντρο είναι πόλεμος.

Και εμείς ξέρουμε καλά σε ποια πλευρά είμαστε.

 

Εκδήλωση

28 μαρτίου 2015

στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

 

παρουσίαση

αυτοδιαχειριζόμενο στέκι αρχιτεκτονικής Αθήνας

https://nothingtorethink.wordpress.com/

διοργάνωση

μπάσταρδες με μνήμη

https://bastards.espivblogs.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *